787 - 21 Greenslade, Blackawton - Rear - JPEG

Salcombe
Beach
House,
Devon

This month we were approached by MP2 Design who are a very reputable local Architectural firm in Malborough, Devon that had been working on a project overlooking a beautiful cove in Salcombe, Devon. The site in question is defined by a steep south-facing hillside, with views over the sea, and the design of the building is a perfect response to accentuate these unique features.

As CG Artists, when starting out an architectural visualisation project, firstly we like to inspect the terrain within which the structure will sit. After interchanges and site visits between the team at Archilime and the team of Architects at MP2 Design, we reached a clear understanding of how exactly the project will impact its immediate surroundings. We then applied this into our modelling software so that the terrain was moulded to the proposed building plans and made to include vehicular access and stepped grassy terraces.

One aspect of this project that we always strive to achieve is the implementation of native vegetation, with the intentions of creating a seamless image, combining the existing and the proposed greenery. In expanding our vegetation libraries, one notices a greater sense of realism, and this is something that we have received praise for with this project in particular.

As aforementioned, the design of the building takes advantage of its south facing nature, and we believed that this key feature needed to be highlighted in some way within our visualisations. Due to the nature of the site, we found ourselves drawn to the central glass opening on the southern face, as this would distribute light throughout the building towards the north, which received less direct sunlight. We decided that this key feature deserved recognition within our image, so to draw the eye towards it, subtle lighting elements were introduced.

In the office here, we tend to find that any imperfections in the materiality be it big or small, in any given design element drastically alters the ‘feel’ of the image as a whole. So when we were asked to emulate the vernacular Cornish stone, we jumped at the chance to recreate this iconic texture. It can be seen applied on the walls retaining the grassy banks in the garden, covered with an array of local vegetation and low line shrubbery.

To illuminate the final model we opted for a composite HDRI (High-Dynamic-Range Image)- courtesy of Peter Guthrie 1912 Dusk- using lighting features from a brightly lit sunny day, along with red tones from a late afternoon, in order to bathe the structure in the warm glow of a summer’s evening.

As seen in the final renders, in using this method, the light has invigorated the horizontal, white washed wooden beams and given them a sense of place within the existing environment. Archilime has found this technique to be invaluable whilst producing visuals to successfully gain planning permission for our clients. By creating hybrid HDRI environments within our software, we can pick and choose particular lighting elements from different images and take the most appropriate from each to create a fully customisable scene for each project. This is how we manage to achieve both a morning and an evening visual.

For more information on our Exterior Visualisation service and Clay Pack Service click here.

Get in touch

To find out what package we would recommend for your development, get in touch and tell us about your vision. We can take it from there.